dimarts, 24 de juliol del 2012


Paret/Agulla: La Saca Gran
Zona: d’Agulles de Montserrat
Dificultat: IV+
Dificultat obligada: IV+
Llargària: 90 metres
La Via:son 3 Llargs de 30+30+30 = 90 metres
Aperturista: Cerdà II, Riera, 07.09.1958  
Orientació: Sud
Equipament: parabolts i algún pitó
Material: 5 Cintes i bagues per a reunions (ull portar una cinta llarga per el pitó de dins del forat del segon llarg)
Ràpel: 1 ràpel, de 25 metres per la cara Oest a un coll que en descens,mirant l’agulla a la dreta, ens porta al punt d’inici de l’escalada.
Data:Diumenge, 22 de juliol de 2012
Informació segons madteam i Ressenya
Roca bona en general. Ideal per iniciar-se en l’ambient Montserratí, pitons i parabolts ben rovellats i passejades entre assegurances. Reunions equipades per repelar. No cal portar tascons o friends. Es pot fer amb una sola corda de 60, nosaltres o fem amb dues cordes de 60 x 8,6m/m. 











Aproximació: 
Deixarem el cotxe a Can Massana i seguirem el camí en direcció al Refugi d’Agulles Vicenç Barbé, un cop a dalt del coll de la Portella prendrem el camí tècnic d’agulles amb marques de pintura vermelles, anirem seguint les marques passant pel peu de la Portella Petita i l’agulla del Capdemunt.
Més endavant envoltats d'espadats i a l'ombra del alzinar trobem una família de cabres, les que ens entretenen una bona estona per culpa de la bellesa del moment, més endavant trobem un tram equipat amb cordes fixes fins al peu de la Saca Gran.
Inici
L1- IV 2- Parabolts 2- Pitons
Aquest llarg el comença el Manel,és una mica delicat perquè la roca rellisca, un cop hem xapat el primer parabolt anem cap a la dreta fins a situar-nos sobre l'alzina, que es estrategicament perfecte i al peu de la diedre, que seguirem fins que s'acaba, un petit i fàcil flanqueig ens deixarà en un llavi on es munta la reunió.
L2- IV 3-Parabolts 2 -Pitons
La idea era que jo fés aquest llarg, però el coco i la por de no saber seguir la via, em van fer renunciar i el Manel tot solet va anar obrint tots els llargs, esta fet un crack, ara ho penso i me’n empenedeixo, però tindré que esperar a la propera vegada per intentar-ho jo.
Aquest llarg te la sortida una mica fineta, tenint que superar un forat i passar-lo uns metres per sobre  on la roca es tomba i anem cap a la dreta per on haurem de seguir fins a trobar una esquerda i en bavaresa arribar a xapar un pitó i pujar pel mig de la placa (parabolt) amb tendència a l'esquerra fins a trobar una magnífica reunió, totes les reunions són còmodes.
L3- IV+ 3 - Parabolts
Flanqueig fàcil a l'esquerra per una gran lleixa, quan s'acaba trobem un parabot per xapar i seguir amunt per a l'esquerda. Llarg curt, però amb molt de patir.
Un cop al cim ens felicitem per tenir al sac un altre via i aprofito quan ja he localitzat la instal·lació del ràpel, per fer unes fotos mentre el munta el Manel.
Descens:
Primer baixa el Manel un ràpel de 25 metres per la cara oest amb una instal·lació cutre que no inspira gaire tranquil·litat, sort que el ràpel es poc exposat i breu, el segueixo jo.
Tornada:
Un cop situats al coll pleguem les cordes i mirant cap a La Saca Gran veiem a la dreta el principi de la canal per on tenim que baixar, compte perquè la canal es molt vertical, terrosa i s’ha arrancat una sabina clau, que ajudava a baixar amb més còmoditat, a trams curts podem baixar la part més rocosa en romenage, fins arribar al peu d’agulla del principi, ara només queda seguir el camí tècnic d’agulles cap a La Portella.
Quan passem per la base de l’agulla del Capdemunt veiem a dalt de tot una parella que jo ja havia vist com progresavant.
Més endavant veiem un altre noi arribant al cap de munt de la Portella Petita i dirigint-lo com no al Josep “El Malagueño”, amb el que vam saludar i xerrar una estona.
Ara si ja cap al Pas de la Portella, Coll de Guirló i al cotxe a Can Massana. Siauuuuuuuuuuuu