Cada 21 de Febrer la ciutat de Manresa commemora un nou Aniversari de "La Misteriosa Llum. Aquella que l'any 1345 i provinent de MONTSERRAT, va penetrar a l' església del Carme distribuint-se entre l'Altar Major i els laterals davant la sorpresa i l'estupor generals. Aquell portent, al voltant del qual es resolgué un problema que preocupava des de feia molt de temps: la construcció de la Sèquia per portar l'aigua del riu Llobregat fins al terme de Manresa per tal de mitigar la terrible secada amb que la manca de pluges fuetejava aquestes terres de la Catalunya Central. Obres de construcció que el bisbe de l' època Galzeran Sacosta no deixava passar per les seves terres. Prohibició que la necessitat feu que no fos escoltada i que va comportar l'excomunicació dels consellers i els constructors així com també el tancament de totes les esglésies.
Així les coses, de les altures va arribar la "solució" car l' Església Catòlica "va voler veure" en el prodigi de la LLUM la "intervenció de la Santíssima Trinitat". El cas és que, en el mateix any de 1345 va morir el bisbe Galzeran i el seu successor en Miquel de Ricomà, que va ser designat pel Papa, va signar unaConcòrdia amb la ciutat de Manresa i va alçar les penes imposades pel seu antecessor , atorgant permís per la continuació de la Sèquia que va arribar, per fi, a la ciutat, quaranta anys després del començament de les obres.
Així, en el moment àlgid d'aquest conflicte, va succeir que una Llum misteriosa procedent de MONTSERRAT, arribava fins l'Altar de la Santíssima Trinitat. El fet va ser enregistrat el 13 de Març del mateix any pel notari manrea en Pere de Bellsolà, que va recollír la declaració de vuitanta persones veïnes de la ciutat que havien presenciat el prodigi.
Prodigi, que es va interpretar com el "vist i plau diví" per la continuació de les obres. Hom diu que les campanes de les esglésies de Manresa van alçar el vol sense que ningú les toqués, i que molta gent es va acostar a l'Església a arrel del "Miracle".
El fet, va quedar indisolublement lligat a l'aigua i així és en l' imaginari popular commemorant-se cada any des d'aquell llunyà segle XIV fins avui, com a Festa Major d'Hivern. Amb el pas dels anys ha donat lloc a una bella festa que porta per títol LA FIRA DE L'AIXADA, on es recrea, cada vegada més i amb millors elements de perfecció la "Manresa Medieval", on en el transcurs dels dos dies que dura, es fan diverses representacions del "entredit de la Sèquia" amb la presència de tots els seus protagonistes i segellant-se la festa, com no podia ser d'una altra manera, amb una també virtual recreació de l'arribada de la MISTERIOSA LLUM. Aquesta representació del fenòmen lumínic es fa de nit, encara que, en la realitat, va succeir a plena de claror de dia, tal i com ho diuen els "Goigs de la Misteriosa Llum", que cada any es canten a l' esmentada església del Carme en l' Ofici Solemne que simbòlicament presidenix molts anys el Pare Abat de Montserrat.
Com a manresà, tota la meva vida ha estat associada a aquest fet misterios i a la seva tradició. Per això dic que poques ciutats com Manresa tenen el privilegi de celebrar un vertader esdeveniment OVNI (com segurament seria qualificat avui) del segle XIV, i que del bon resultat del qual, encara avui dia apaivaga la seva set aquesta ciutat(també amb una sequera galopant).
I de MONTSERRAT havia de venir aquella LLUM resplendent, d'on sempre hi ha hagut sihnes de LLUM i fins de SO, com quan es va trobar en el fons d'una gruta la Verge de MONTSERRAT on a part delsllums que es movien per dalt del cel també es van escoltar càntics com d'àngels... La tradició popular, de vegades, és la poesia de la història, i ens explica detalls i situacions que la "història" en majúscules tem de tractar. MONTSERRAT és doncs, com sabem, una font de llum inesgotable susceptible d'arribar al més fons de l' ésser humà que la vulgui conèixer i, com es demostra, existeix una rica tradició espiritual, esotèrica i ufològica per vivenciar, hi és latent...
I en l'etapa actual, que arrenca dels anys setantes,els Onces de Cada Mes, segueixen aportant al món, mes rera mes, noves experiències, albiraments, encontres i diàlegs oberts sobre les manifestacions de llum, que tenen com a referent singular la Muntanya de MONTSERRAT i l'esplanada on es reuneix la concurrència al voltant d'en Lluis Josep Grifol, el seu indiscutible creador.
Salutacions !!
Manuel Luis Tatjé
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada