diumenge, 16 de març de 2014

Serrat Rodó-Caminada Circular

Caminada: Circular pel Serrat Rodó
Distancia: 14,62 Km.
Horaris: 5 hores amb les parades i esmorzar inclosses.
Desnivell màxim acumulat: 414 m.
Desnivell mínim acumulat: 87 m.
Dificultat: Fàcil
Integrants: Mar Ga FS, Xarli, Mel
Data: 16.03.14
Informació addicional: Cal portar tot lo personal e imprescindible depenent del mes de l’any en que la fem, menjar, beguda i tot el mínim necessari per una caminada tranquil·la i fàcil per poder fer en família o pel plaer de caminar.

Descripció general
Caminada pensada per anar fent quilòmetres per pistes forestals per gaudir només pel fet de caminar, es una caminada senzilla però prou desconeguda com per no desmereixela.


Aproximació
Comencem a caminar davant mateix de l’estació dels FCG i el Cremallera a Montserrat de Monistrol de Montserrat, o sigui que pel transport no teniu que patir massa.
Inici:

Sortim de davant mateix de l’estació aproximadament a les 9:00 del matí, enfilant una pujada asfaltada cap a una urbanització, quasi a dalt de tot de la forta pujada en molts pocs metres a la dreta veiem per on tenim que continuar, seguim per la dreta ara ja per pista de terra, passem per sobre el túnel del FCG seguint les marques de pintura blanques i vermelles direcció a la Masia de "La Coma", per la que passem pel mig de la propietat (avui dia i ara ja fa bastants anys s'ha transformat en un centre de rehabilitació per a drogodependents).


Continuem per la pista de terra seguint els GR-5 i GR-95 pel que segueix el camí Ral de Igualada a Terrassa, per trams encara amb l'empedrat original que va fer construir Pere el cerimoniós, ara bastant malmesa i d'alt el coll en el pla ens queda a mà esquerra l'antic Hostal de la Creu
Coll de Portadora
Davant continua el GR direcció Vacarisses pel que em pujat i el deixem per seguir per la dreta les marques de pintura vermella amb un punt blanc, una pista de terra ampla.
Que inicia una suau pujada en principi i més feixuga desprès amb canvis de rasants fins el coll de cabra, trobarem un trencall a la dreta molt ampla que no tenim que agafar i que porta a una granja moderna que podem observar des de més amunt durant el recorregut del camí, a partir d'aquí anirem seguint la Serra de Cul de Portadora 460m., fins arribar al Coll de Portadora.
En aquest punt si miren cap a Montserrat podem veure el Torrent de Santa María o Vallmala que limita les comarques del Bages, amb la del Baix Llobregat i a l'esquerra tenim el Vallès Occidental.
Aquí al solet parem a esmorzar abans de que se’ns faci molt tard.
Era de les Bruixes
Ara seguim per un trencall que trobarem a l'esquerra que per un espès corriol de matolls i arbustos baixos ens portarà fins el Coll de l'Era de les Bruixes, durant aquest tram podrem observar l’esclat de flors del romaní, la farigola, etc., anunciant que la primavera ja esta aprop.
L’Era es una gran cruïlla de camins per anar cap a Vacarises, La Socarrada (que es per on anem quan anem a l’ermita de Sant Salvador) i a la nostre dreta Can Tobella/Esparraguera que es per on seguim per anar fent giragonzes, ens trobem una bona colla de gent caminant, corrent que baixen de l’ermita de Sant Salvador i que venen fent la travessa Rubi/Montserrat, ara tos junts anem completant la pista fins arribar al veïnat de Can Tobella.
Masia d'origen molt antic, documentada des del segle XIII i reformada en èpoques posteriors. L'edifici que s'ha conservat és un magnífic casal de planta basilical i coberta a dos vessants, amb alguns edificis annexes al seu voltant.

Quan arribem a aquest grup de cases davanteres a la Masia, les trobem bastant recuperades dintre la modèstia, algunes estan ocupades per parelles joves amb fills envoltats de gallines i gossos.
Immersos en la tranquil·litat de la solitud només trencada pels caminants. (Que tenien fins que hem arribat amb la Mel, que a començat a engrescar els gossos, enfurismar el gall i fer corra les gallines).
Des de fa bastants anys hi ha una colla que es diuen  "Ca'n Tobella Climbing", i estan obrint vies per tota la zona del Serrat Rodó, aquí us deixò un enllaç a un blog que dona informació d'utilitat Boulder Rocodrom a Barcelona.
Continuem i passem pel costat d'uns impressionants pins i seguim passant per davant de La Masia de Can Tobella i trobar-nos al camí Fluvial del Llobregat.
Ara només tenim que seguir per la nostre dreta per l’ampla i còmode pista, nosaltres també aprofitem per buscar espàrrecs de marge per fer-nos una truiteta per sopar.
Camí Fluvial del Llobregat
Aquí a la riba del riu podem observar els pollancres (Populus nigra), àlbers (Populus alba) i canyes (Arundo donax). En una pollancreda observem l'évol (Sambucus ebulus), el raïm de moro (Phytolacca americana), el llúpol (Humulus lupulus), la morella bletenca (Solanum chenopodioides) i el pa de cucut (Oxalis corniculata).
Es un goig veure tota aquesta diversitat en un marc tant proper a nosaltres seguim xarrant pel camí pel que anem trobant molts bassals i degotalls que ara resten secs fins trobar a la nostre dreta la Font de la Canya, recentment desbrossada on raja sobradament un aigua ben freda, seguim endavant pel envoltant i cobert camí de pollancres fins passar per sota el pont de l'Aeri de Montserrat on a la nostre dreta puja un camí ben senyalitzat a l'aparcament de l'Aeri i a l'estació dels FCG.
Seguim endavant i a uns 300 metres a la nostre dreta trobem la Font de l'esquerrà que des de fa pocs anys esta , retolada, rehabilitada i també desbrossada pel CMM.
Continuem i a l'altra banda del riu podem observar una fabrica ara ja del tot tancada i obsoleta (ECAPI) i a sobre la part del darrera de la Colònia Gomis, davant nostre a pocs metres desprès d'una suau pujada trobem a la dreta l'Estació Depuradora d'aigües.
Nosaltres continuem per sota el Serrat de l'Armengol, fins a l'inici de les primeres cases del barri de l'Altra Banda de Monistrol, en aquesta alçada al riu veiem la resclosa de Cal Comes ja estem a prop del final a on trobem un senyal que ens indica que tenim que pujar per una forta pujada encimentada a dalt arribem al carrer Pla amb la plaça Onze de Setembre que voltem amunt a la dreta per arribar al punt d'inici i final de la nostra caminada.