dimarts, 18 de juny de 2013

Via Aresta Brucs a l'Agulla de l'Arbret


Zona: Agulles
Agulla/Paret: Agulla de l’Arbret
Tipus de Roca: Conglomerat
Dificultat: 6a+ (MD-)
Dificultat obligada: IV+
Grau d’exposició: Mitja
Compromís: Baix
Llargària: 90 metres (35+40+15 a pel)
Aperturistes: J. Cerdà, J. Riera i E. Auqué (novembre 1957)
Equipament: Via equipada amb parabolts
Material: 5 cintes exprés
Orientació: Sud
2 Cordada Om Mani Padme Hum: Xermi i Ernesto
Data: 15.06.13

OBSERVACIONS:
Aquest matí a sigut excepcional, quan menys m’ho esperava m’ha sortit l’oportunitat desprès de molt de temps, encarà que mai hem perdut la relació del tot, d’anar a escalar amb l’amic David Gómez i uns amics seus, eixerit Xermi i el caut Ernest.
Al final hem decidit fer una bona patejada i acostar-nos a l’agulla de l’arbret i dividir-nos en dues cordades.

Una típica via Aresta Brucs en que els “alejes” la diversitat de preses i coco no defrauden i parlen d’una autentica clàssica Montserratina.
Una experiència en que les assegurances just al seu lloc, allà on es necessiten, però a un promig de 5 cintes entre els llargs de 35 i 40 metres i res de res a la resta (15 m.) fins el cim.
Us puc dir que la graduació esta bastant ven donada, però amb alguns passos rentats al inici i apretat el IV+ del segon llarg amb preses molt petites, la sortida de la primera R molt de coco, encara que més senzilla del que sembla, es més fi la continuïtat.


Aproximació:
Aparquem el vehicle a Can Massana i ens dirigim cap al refugi Vicenç Barbé pel Coll de les Portelles. Un cop al refugi d’agulles hem de prendre el camí en direcció nord, indicacions per la Canal Ampla, que condueix fins Les Bessones. (A la pujada per la canal ampla hem pogut veure un parell de porcs senglars petits fent un vol i més endavant he trobat el cap de la cabra que com a símbol nostàlgic montserratí tinc a casa, ara falta adequar-la i netejar-la, em fa molta il·lusió). Un cop superem les Bessones el camí es desvia cap a l’esquerra. Seguim pujant fins que arribem al coll que separa les Bessones de l’Agulla de l’Arbret. La via s’inicia just al coll.

Primer Llarg IV 5 xapes en 35 metres.

A uns 4 metres de terra ja podem veure la primera xapa i desprès amb tendència a l’esquerra en trobem un altre dintre de la petita balma que ja ens col·loca a l’esquerra per continuar, cantellut finet i amb estil d’aresta brucs, les xapes allunyen molt, arribem i muntem reunió dintre d’una balma més gran i còmoda.
Segon Llarg IV+ 5 xapes en 40 metres.

Aquí nosaltres sortim per la dreta, una sortida de coco que un cop possicionat només cal seguir els cantos amunt amb compte perquè es molt dret i les assegurances continuen estan molt lluny.
Ara trobem un ressalt molt dret amb les presses oportunes i una expansió per assegurar el tram.
Ara la paret ja es va inclinant fins trobar a peu dret i còmoda la R2.
Tercer Llarg III/+ 0 xapes en 15 metres.

Aquest últim senzill llarg que jo crec que te algun passet fi de IV, es la meva opinió es més de coco ja que no te cap xapa fins trobar l’arbret, un cop d’alt a peu de l’arbret muntem la R3 i cim.

Descens:

A la cara est en una canal hi ha una instal·lació de ràpel nova de trinca, però es troba a sota, a uns 50 cm. d’uns blocs de roca esllavissats, que donen molt mala estrugansa i decidim fer 2 ràpels per la mateixa via aresta brucs.
Per tornar a Can Maçana per no fer les cordes i cadenes fixes del camí tècnic decidim baixar pel mig del Torrent dels Cireres, que encara que no esta gaire trepitjat es pot fer perfectament i es més ràpid i còmoda, un cop al camí PR-C78 anem direcció al Coll de les Portelles a on veiem moltes cordades per tot arreu i cap a l’aparcament de Can Maçana.
Fins la propera Siauuuuuuuuuu