dimarts, 25 de juny de 2013

Integral Glòria

Combinació de la Via Glòria de l’Agulla de Can Jorba i a l’Aresta Brucs de la Miranda de Can Jorba.
Zona: Can Jorba
Agulla/Paret: Agulla i Miranda de Can Jorba
Tipus de Roca: Conglomerat
Dificultat: V+ (MD-)
Dificultat obligada: V
Grau d’exposició: Mitja
Compromís: Baix
Llargària: 215 metres
Llargària que nosaltres vam fer: 260 metres 30+30+(20+10)+25+ de més (25+25)+ Aresta Brucs 45+55
Aperturistes:
Via Glòria: J.C.Peña, J. Escofet i L. Notivoli (2005)
Aresta Brucs: J.M.Torras i J. Nubiola
Equipament:
Via Glòria: pràcticament equipada amb parabolts
Aresta Brucs: Desequipada, però molt fàcil d’equipar
Material:
Via Glòria:8 cintes exprés + reunió
Via Aresta Brucs: alguna cinta sabinera i alguns friends grans
Orientació: Sud
Cordada Integral Glòria: Alex Gv i Xarli
Cordada Integral Entre Línies: Joan Canals i Cinto Romero
Data: 22.06.13
Observacions:
El més difícil i llarg quan ens decidim a escalar qualsevol via de Can Jorba es el descens, un cop a dalt a la Miranda de Can Jorba tenim que decidir per repelar per la mateixa via de pujada, cosa que no aconsello o fer un ràpel per la part oposada d’uns 15 metres acerats a una cadena lligada a un pi ferm i un cop fet decidir entre les possibilitats de baixar pel Joc de l’Oca, El 3 en Ratlla, el Camí de la Palomera, el Camí dels Francesos, qualsevol d’ells es molt llarg i ja estem cansats.

Avui ens hem ajuntat al Bar Anna del Bruc, a on hem esmorzat envoltat d’amics i coneguts del mon de l’escala, al Victor Tardio, el Jordi Calabuig, al Guillem Arias i també he pogut conèixer en persona al Guerrero Hervas, Ferran, mentre planejavam i organitzavam les  dues cordades a Can Jorba i fer l’Alex Gv i jo (Xarli) la Integral Glòria-Aresta Brucs i el Joan Canals i el Cinto Romero la Integral Entre Línies-Aresta Brucs.
A sigut un matí intens de calor emocions i un ben estar, encara que la tornada pel Camí dels Francesos s’ha fet molt llarga per l’hora i el sol, per acabar al Bar Muntanya per fer unes tapetes i unes cervesetes.
Aproximació:
Des de Can Jorba prenem un corriol amb marques grogues que es dirigeix a la canal del Joc de l’Oca. La via comença a l’esquerra del camí, al costat esquerra d’un roc amb un gran forat.


Integral Glòria Inici:


Primer Llarg V+ 30 metres.
Al pitjor del primer llarg es l’entrada a la via, de moment cerca i arribar a la primera xapa ja es tot un repte que assumeix el crack Alex Gv, puja per un diedret fins poder posar-se dempeus a sobre una bona alzina i començar a buscar les millors preses per fer el flanqueig cap a la dreta per acerar la primera xapa.
Un cop ja hem xapat nomes queda encarar-nos per una fissura que anirem seguint amunt per la seva esquerra a on trobarem un parell de claus i mida que anem pujant les presses es tornen més fines i escasses fins arribar a la R.

Segon Llarg V 30 metres.

Ara l’Alex comença una travessa en diagonal cap a l’esquerra en busca d’una fissura que després ens porta a una placa que es posa més vertical i que es pot protegir, fins sortir a la R
Tercer Llarg V- 30 metres.
El tercer llarg sembla un xic més senzill i com veig que la roca es molt bona em decideixo a fer-lo jo, però uns metres més amunt quan tinc que canviar de placa cap a la dreta, no veig l’espit i me’n vaig al que em sembla més lògic i senzill i m’han cigalo per un terreny trencat, brut fins a fer reunió en una alzina xapatona, l’Alex surt al meu sucor i redreça la via i em torna a conduir a la R bona.
Un mal trago quan jo estava més content, que i farem.
Quart Llarg V+ 20 metres.
Ara ja molt desanimat no vull continuar i segueix l’Alex, sortint per l’esquerra en bona placa que a mida que anem pujant es va posant més vertical fins arribar al peu d’una llastra buida que ens porta a una R.

Cinquè Llarg III+ 25 metres.
L’Alex veu a la nostre dreta sota un pi imponent al Joan i al Cinto i els hi pregunta per la sortida, al final ens anem a la mateixa R del pi a on tornem  a fer un altre R, desprès de una travessa  extra de 25 metres.
Sisè Llarg IV- 25 metres.
Ara des del pi seguim recte amunt acerant alguna xapa de la via Sol Solet fins la R del cap de munt.
Aquí ja estem al cim de l’Agulla de Can Jorba, que ja coneixem de fer la via Sol Solet.

Setè Llarg IV 45 metres.
Ara ja veiem que el Joan Canals i el Cinto ja han encarat l’Aresta Brucs amunt cap a la Miranda de Can Jorba.
Aquí ens trobem amb la Montse i el Francesc de Girona i que han pujat per la Sol Solet.
Ara començo jo aquest llarg que ja conec i amunt fins la R, els altres companys ja ens han deixat els friends i les bagues al seu lloc per no tindré que muntar també nosaltres els catxarros i així avancem, aquesta altre parella ens demanen si els i deixem els catxarros posats per a ells també i així o fem.
Vuitè Llarg III 55 metres.
Tirem recte amunt a on podem veure un pont de roca (la R en lloc de la savina d’abans també es pot fer aquí), seguim i superem un petit ressalt i la placa s’ajeu fins la R de la Bego-Miquel-Kush.
Un cop al cim anem caminant fins l’altre banda per un petit flanqueig per l’esquerra de la fita cimal a on arribem a un repla còmoda.
Aquí ens reagrupem ens passem i repartim el material i anem cara a muntar el ràpel.
Descens:
Un cop a dalt a la Miranda de Can Jorba tenim que fer un ràpel per la part oposada d’uns 15 metres acerats a una cadena lligada a un pi ferm, que ens deixa a peu d’un caminal que seguint les fites cap a la dreta ens baixa fins la part alta del Joc de l’Oca, que podem repelar, es divertit però molt llarg, nosaltres avui seguim direcció nord i desprès d’uns minuts a ma esquerra trobem un gir marcat amb fites que porten a la Canal del 3 en Ratlla i el camí continua a buscar el Coll del Mosset i el Camí de la Palomera.
Seguim endavant pel mig del Torrent del Migdia i quan passem de llarg pel costat de la Cajoleta ja trobem evident i marcat el camí del Francesos a la nostre dreta, l’agafem i amunt fins el Coll de l'Ajaguda
a partir d’aquí el camí esdevé en una llarga i forta baixa i sinuós traçat, un cop arribem a la pista forestal tenim que caminar uns 400 metres cap a la dreta direcció Can Jorba fins trobar l’aparcament.
Siauuuuuuuuu

Aquí teniu el vídeo de les fotos de la Integral GlòriaAquí teniu el vídeo de les fotos de la Integral Entre Línies