divendres, 20 de novembre de 2009

Gorgues de Carançà -França-

18 d'Agost de 2008
Caminada per les Gorgues de Carançà per Toés entre Valls

Encara que d'aquesta caminada ja fa un temps, us la voldria explicar perquè crec que es molt senzilla per lo divertida que és.
La idea és marxar els quatre amb el cotxe per dinar al lloc i tornar a casa per la tarda, per tant l'hora de sortida dependrà  d'on es visqui.

Nosaltres sortim mes o menys a les 8:30, com que sortim de Monistrol de Montserrat agafem la carretera C-55 fins l'entrada a la  C-16/E9 a Sant Vicenç de Castellet i cap al Túnel del Cadí i fins la sortida que agafarem  E9-C-162, direcció a la dreta de Puigcerdà-Alp, travessem pel mig de Puigcerdà i  passem a França direcció Vilafranca de Conflent i travessem el poble de Bourg Madame continuem direcció Sagallousse-Mont-Lluís per la N116, fins arribar a Toés entre Valls en català i (Thués entre Valls en Francès, Regió de Llenguadoc-Rosselló, Departament Pirineus Orientals i Cantó de Prada).En total em recorregut 146 Km., A la mateixa entrada del poble tenim la indicació de les Gorges de la Carançà amb l'indicador d'un aparcament que val 2€ al dia, aneu en conte de no equivocar-vos a  l'entrada del poble, el poble també compta amb un balneari a prop i una estació del Tren Groc, que és una de les atraccions turístiques.


Aparquem, agafem les motxilles i decidim començar el camí de la dreta que és el més feixuc ara que comencem frescos i descansats , i ens endinsem per la llera dreta del riu Carançà (corrent avall es converteix en un afluent entre d'altres del riu Têt, que desemboca travessant el Rosèllo i Perpinyà a la Mediterrània), en un principi cimentat i molt planer i que a poc a poc es va fen més enfiladís, podem gaudir d'un paisatge d'alzinars, faxos i boixos,  preciós, a mida que ens endinsem pel congost el camí es torna més vertical trobant-nos amb trams alternatius de escales de pedra, anem pujant cap al cim de les gorgues, on podem veure el camí que farem de tornada per l'altre banda de la gorga, la vista ens mostra que la tornada serà prou emocionant i bastant més planera de caminar.
Quan arribem d'alt de tot del camí d'anada i de la gorga ens trobem unes pedres amb una certa forma de pont pel que passem pel mig (Roc de la Madriu), i comencem un fort descens que ens portarà a una font abans d'arribar al riu Carançà, que està a pocs metres més avall.
Quan arribem al riu, tenim que anar en conte perquè en aquest punt comença el camí de tornada travessant-lo o seguint per la dreta del riu podem continuar al congost, on encara ens falten tres passarel·les per finalitzar la ruta turística i  començar la travessa cap a Núria.
Nosaltres a la llera del riu, veient com corre l'aigua neta i freda ens acomodem i decidim dinar en aquest paratge, uns entrepans de pernil, patates de bossa, olives de pot i begudes. Aquí ens concentrem força gent per dinar i jeure, i poder jugar amb l'aigua, hi ha gent que si banya, nosaltres no anem preparats i només mirem.

Desprès de dinar fem mandres i també juguem una mica fins que decidim tornar cap al cotxe, (no sigui que sens faci tard), recollim i ens posem en camí per l'esquera del riu, per "Les Cornises".


Ara bé la part mes divertida.
Comencem passant un pont metàl·lic no massa estable , també per passarel·les i per un tram excavat a la roca  amb un cable de seguretat per agafar-nos, per si tenim vertigen. Tot això admirant el paratge i fent veure que no ens adonem de la timba que tenim al costat.
Si porteu nens o gent gran, aneu amb molta cura de ells, ja que tindreu bastanta feina per vosaltres

Cinc minuts desprès de deixar el camí excavat arribem a un encreuament de camins. (Tenim que agafar el de la dreta que baixa sobtadament fins un pont on creuem el riu al costat dret i aquí trobem el camí antic que ens torna  a Thoés, a l'entrada de les gorgues i l'aparcament.)

Nosaltres ens vam equivocar i vam seguir de llarg cap a Fontpedrosa, desprès de deu minuts bons caminant, veiem des de d'alt la zona d'aparcament de Thoés i el cotxe, això ens fa sospitar que no anem bé, i així és, trobem un túnel a la roca, i quan el passem trobem les indicacions per anar cap a Thoés o Fontpedrosa, aquí si, agafem el camí de la dreta i anem baixant fins creuar-nos amb el Tren Groc i fem un passeig cap enrrere fins arribar a l'aparcament, fiuuuuuu!!!!!!!!! em arribat.Aquí podeu veure una pel·lícula de les fotos que vaig fer: