diumenge, 9 de desembre del 2012

Plaques del Nas -La Riba- Tarragona



Introducció:
Avui dissabte 1 de desembre, hem quedat expressament a Alcover per esmorzar i ajuntar-nos per anar a fer esportiva amb el Quim Llória, el Joan Prunera, el Rodri Parra membres del nostre Grup Natura100, però que encara no havíem tingut ocasió de coneixens, jo mateix Xarli com m’agrada que hem diguin els meus amics i el privilegi de tindré uns companys de cordada i equipadors d’aquest sector el Cinto Romero i el Joan Canals.
Al mateix esmorzar com es natural s’allarga per coneixens una mica millor i explicar histories i vivències d’escalada, aquí tots ja hem sabut que ens unira una bona amistat.
Ara ens dirigim a la zona d’escalada.

Aproximació:
Aquesta zona està situada al congost de la Roixella, anant de Picamoixons i la Riba per la C-14, abans de creuar per sota del viaducte de l’Ave, si mirem a la nostra dreta podrem veure
molt a prop l’inconfusible roca del Nas que donà nom a aquest sector. Al peu del viaducte hi ha una petita zona d’aparcament.
coordenades de la cruïlla, 41º18’48.33”N  1º11’04.69”E , aparcar aquí ven arrambats per no destorbar, sobre tot anar molt en compte al entrar pel gran canal d’aigües de la carretera, que pot fer que ens toqui el folder del davant del cotxe a terra.
Ara toca caminar enrere pel boral de la Carretera fins tornar a travessar per sota la via de l’AVE, tot just passar comença un caminal a la nostre esquerra, (aquí i pot aparcar una furgoneta), ara continuem caminant pel caminal estret uns quants metres fins trobar un altre caminal que puja més a l’esquerra i que se’n divina que ens porta a passar per sota mateix del Nas, a partir d’aquí ja podem anar observant les primeres xapes de les vies que anem trobant fins arribar a les vies escollides.
una mica d’història d’aquesta zona extreta del CEM escalada.jimdo i dels aperturistes Cinto Romero i Joan Canals.
El febrer del 2001 Joan Canals, José María Pérez Portela i Cinto Romero amb la col·laboració de José Gallego, Paquito Martínez i Jordi Vives van començar a equipar el sector esportiu de les Plaques del Nas. Van continuar la seva tasca durant el 2002 i 2003 fins a completar una quarantena de vies.
Van ressenyar aquesta zona esportiva a la revista Vèrtex, números 182 i 184 de l’any 2002, i a la revista Desnivel, 184 i 190 d'abril i octubre del 2002.
Actualment costa de trobar informació d’aquesta zona. Els seus equipadors ens han fet arribar informació acurada d’aquest sector i nosaltres l’hem penjat a la web perquè sigui fàcilment accessible a tothom.
Composen aquest sector les vies:
- Pa chapar V+
- Rajita caliente IV+(friends)
- Pa grimpar 6a
- Pa escalar 6a
- El regreso de las momias 6a
- Espolonet V+
- Vía crucis V
- Safija V+
- Hola soc el Cinto V+
- Onduline bajo techo 6a/6b
- Les pabilao
- Fisuroterapia 6b
- Mas kanto V+
- Sabrina V+
- Escolanet V
- Slabcrack V+ 6a
- Playtex 6a- V+
- Natural mistic 6a
- Crac catacrak 6a
- Arriva el TAV 6b
- El 3er clarinet 6b/c
- Vaig sobrat 6a
- El último Flato 6b
- Elena l’estrena V
- Amics per sempre V+
- Faig tard V+
- Palomeque !presente! V+
- Y yo el Pepete V+
- Bosquimano V+
- El Palmito Facilon IV+
- Del Sostre V+
- Peus de Pat V+
- Mierda x un Tubo V
- Palomino V+
- Espolon retén V+
- No a la guerra 6a
- Del Javi V+
- La foto del mossèn 6a
Inici:
Nosaltres quan arribem a peu de la via Palomino ens trobem amb el Oscar Cadiach, un conegut vuit himalayista tarragoní i propietari de la botiga d'Esports K2, que es dedica a fer escola e introduir el jovent a l’escalada, prou conegut entre tots nosaltres, xarrem una mica i per no estorbar-nos, al contrari per integrar-nos, ens repartim en diferents vies i cordades, però tots ben aprop per ajudar-nos, acabant fent tots les mateixes vies i tots de primer.
Així que el Rodri Parra, el Joan Canals i jo, ens constituïm en cordada i anem a començar per la via:
El Palmito Facilon IV+
Nosaltres en començat fent aquesta via per anar escalfant els dits, una via senzilla però una mica bruta, sense gaires més sensacions que la de la meva estrena en escalar en roca calcaria, tot seguit fem la via del costat, la via:
Del Sostre V+
Aquesta via ja es un altre historia, te el pas del sostre que et fa pensar una mica, fins que li trobes la col·locació i la bustia per la ma esquerra per sobre el nostre cap i a l’esquerra de la xapa. Una via molt wappa.
Desprès ens ajuntem més amb la resta anant més a la dreta a fer la via
Mierda x un Tubo V
Com el seu nom ens indica es una via de plaques bastant trencades i brutes en la que no ens aportara gaires més emocions, com que encara ens queden forces i tenim ganes de més sensacions provem la via:
Palomino V+
Aquesta via ja es un altre historia, continuada de plaques molt maques en la que es de treuret el grau. molt wappa de fer.

Com ara a l’hivern el que toca es començar tard per escalar amb el sol, sense adonar-nos se’ns a fet l’hora de dinar, així que ens acomiadem de l’Oscar i dels nois que estan amb ell, anem a acostar al cotxe al Rodri i la resta ens anem a fer unes tapes  junts al Bar-Restaurant Los Hermanos de Tarragona, tot un luxe pel bon gust del paladar, una molt bona qualitat, molt bon tracte i un bon preu, (no cobro comissió), per acabar un dia molt maco i profitós.
Apà Siauuuuuuuuu
A aquí teniu el vídeo de totes les fotos de l'escalada:


1 comentari:

Unknown ha dit...

Volia fer un petit incís sobre aquest reportatge, comentar que les primeres vies d'escalada esportiva que es van obrir al Sector del Nas, van ser a mitjans dels 90 (No recordo l'any exacte). Les vam obrir per a un curs d'escalada del Centre Excursionista de Tarragona i van ser equipades per Jaume Grau, Joan Chaparro (Chapi) i jo mateix Jordi Vallvé (Skpat). La vies que varem obrir van ser les següents:
MES KANTO 5B
LES PABILAO 6A
CRACK-CATACRACK 5C
SLAB CRACK 5B
CHICKEND HEAD 4C
NATURAL MISTIC 5B
PLAYTEX 5B
RANCHO PA LOS POLLOS 5BC
Cal destacar que els equipadors de la resta de les vies van canviar crec que un parell de noms de les vies que nosaltres havíem obert. Us deixo els noms i les graduacions originals de les primeres que es van obrir.
Salut i bones escalades