dimarts, 19 de juliol del 2011

El Matagalls des de Collformic

Descripció
La proposta és pujar al Matagalls per la vessant del Collformic, nu i desforestat de constant i tossuda pujada i la tornada de baixada per Sant Segimon i l’ombrívol·la i fresca ombre del bosc del Faig Gros i entre mig un riarol, un magnific paratge que convida a aturar-si.
Inici
Em tingut que aparcar el cotxe a uns metres de Collformic (1.144 mts.), al voral de la carretera BV-5301, degut a que hem coincidit amb un aplec i l’espai d’aparcament inclós al del Restaurant Coll Formic es molt limitat.
Des d’aquí s’inicia cada setembre la caminada Matagalls-Montserrat d’uns 85 quilòmetres. Aquesta ruta senderista commemora la travessia efectuada el 1904 pel Mosén Jaume Oliveras en menys de 24 hores.

Un cop llestos les dues parelles, encarem a mà esquerra de la carretera unes escales, amb els indicadors del GR 5.2 verds i vermells per les que pujarem, com referencia, a pocs metres trobarem una escultura commemorativa als combatents caiguts durant les guerres Carlistes.
Seguim en ferma ascensió per un camí pedregós fins trobar la pista del Mas de Sant Andreu de la Castanya, que deixarem, per seguir a l’esquerra i muntanya amunt pel costat d’una tanca.
Seguim per una senda anomenada Carena dels Roures, fins assolir el Turó del Pla de la Barraca (1.370 mts.), planúria ample i herbada, ocupada al seu centre per un antic pou de gel, quedant un refugi enlairat en un turó a la nostra esquerra.

En aquest punt el camí no és tan evident, encara que no té pèrdua, ja que hem de seguir muntanya amunt, remuntant cap a la dreta, un llom pedragós i costerut que ens ha de conduir al Turó Gros de Santandreu (1.542 mts.), des d’on comencen a gaudir de bones panoràmiques de la vall de la Tordera, que neix als nostres peus, de la Plana de Vic i de les muntanyes pre-pirinenques.
Ara el sender es torna planer i caminem a llom de la serra, arribant a un collet herbat als peus del Turó de l'Estanyol i d’aquí al Collet del Llops (1.565 mts.).
Aquí a la nostre esquerra seguint un caminal senyalitzat arribem a la Font de la Rosa i al voltant entre uns arbustus decidim esmorzar, quedant-nos al davant la darrera rampa i sobre d’ella el nostre objectiu, la Creu del Matagalls, ja molt evident.
Aquest tram torna a ser bastant pendent (d’un 22% d’inclinació) i descarnat, però la visió propera del cim fa que s’ha cometi amb ganes.
El Matagalls 1.696m.
La Creu de Catalunya erigida en record a Mosén Cinto Verdaguer representant del moviment de la Renaixença i que va dedicar un bell poema al cim del Matagalls.
La creu esta documentada ja l’any 1.614 i és un vèrtex geodèsic situat a 1.696 metres d’alçada, i tot i ser la tercera cota delMontseny, després del Turó de l'Home 1.712m. i Les Agudes 1.703m.
És un dels millors miradors del país, donat que, en un dia clar, la panoràmica s'estén des del mar fins al Pirineu, sense oblidar altres zones com la serra de Montserrat i el seus entorns.
Tornada per Sant Segimon
Iniciem la tornada direcció al Coll de Saprunera, i només començar a baixar ens trobem uns personatges locals amb uns  burrets, nosaltres seguim resseguint la carena per sota del Turó del Mig (Viladrau), en direcció a Sant Segismon, però no ens adonem i ens passem de llarg el desviament de l’ermita.

Seguint el camí en un fort gir a l’esquerra de baixada fins caminar al costat del Torrent de Rentadors que ens porta en un revol a la dreta on tenim que creuar-lo, al bosc del Faig Gros, aquí ens trobem al mig d’un bosc de fatgos espectaculars amb una de les ombres més impressionants de tota la jornada.

Continuem gaudint de la frescor d’aquest paratge fins voltar el Turó d'En Bessa 1.388m., fins trobar-nos a les Roques del Marques amb la tanca al costat del Mas de Sant Andreu de la Castanya, a partir d’aquí només queda desfer el mateix camí que hem fet de pujada fins a Collformic.

A sigut una sortida clàssica i senzilla per passar un matí en bona companyia per un dels paratges més emblematics de Catalunya, espero que us animeu a fer-la i ja m’ha explicareu. Siauuuuuuuuu