dilluns, 21 d’octubre de 2013

Via Normal i Savina Wall de la Paret de la Formiguera

Aquest dilluns 21.10.13 que me l’he demanat festa, l’aprofito per anar a escalar, en principi quedem amb la Montse Miñano a Monistrol a les 7 del matí, per pujar plegats a Oliana per trobar-nos a les 8:30, al Bar Cal Palau amb el Santi "Roca" i esmorzar junts revisant la via que portem al cap, però el Santi ens ajuda a obrir els ulls i canviem de plans i de sector, al final decidim fer la Via Normal i la Savina Wall de la Paret de la Formiguera, per anar fent de primers la Montse i jo i anar dominant aquest coco que tant costa de domar.
Aproximació:
Poc abans d’arribar al poble de Camarasa trobem un desviament a mà esquerra direcció a Sant Llorenç de Montgai (LV-9047). Hem de seguir per aquesta carretera direcció Sant Llorenç; primer passarem pel costat de la Paret de l’Os i al 2,5 km del desviament estarem davant la Paret del Cilindre.

Prenem una pista que surt per la nostre dreta i que ens deixa a l’aparcament del a Paret de la Formiguera i la  VF Cagate Lorito.
Des d’aquest punt veiem la paret Formiguera i el terraplè de la via del tren. Hem de dirigir-nos en direcció al terraplè i remuntar-lo per la banda dreta, tot seguint unes petites fites. (aneu amb molt de compte de no relliscar i caure aquesta roca talla com el vidre). Un cop som a dalt només hem de creuar la via i per un caminal sinuós, situar-nos al peu de la paret. (10 minuts des del cotxe).
Paret:Agulla: Paret de la Formiguera
Zona: Sant Llorenç de Montgai
Dificultat: IV+ (D)
Dificultat obligada: IV+
Grau d’exposició: Baix
Compromís: Baix
Llargària: 45+35+20 =100 metres
Aperturista:  Lafarga y Rosell en 1970
Equipament: Via equipada amb spits
Material: 8 cintes exprés, bagues savineres i dos cordes de 60m. si repelem la via
Orientació: Sud
Data: 21.10.13

1er. Llarg III+  45m. 4 spits
Arribem a peu de via de la Normal i el Santi que ja coneix les vies i el sector inicia ell el senzill primer llarg, pujant pel centre d’un ample esperó, tombat fins arribar a la primera reunió


2on i 3er. Llargs IV / IV+ 55m. 4+6 spits
la Montse continua ara de primera pujant en tendència cap a la dreta fins la reunió, que no fa i enllaça amb la tercera tirada, pujant amb tendència cap a la dreta a buscar un diedre pel seu punt més dèbil, potser es la part més “disfrutona” de la via i fins dalt de tot per fer cim, la seguim per aquesta roca que cada vegada m’agrada més i un cop a dalt tots tres, fem un ràpel amb cordes de 60m., fins la R1, a on hem deixat els trastos per no carregar-los, aquesta es troba en una lleixa molt ampla com una terrassa privilegiada, però amb la roca bastant descomposta que amb molt de compte ens permet anar caminant a la reunió de la nostre esquerra de la Savina Wall i estalviar-nos al primer llarg de tramit,


Paret:Agulla: Paret de la Formiguera
Zona: Sant Llorenç de Montgai
Dificultat: V (D-)
Dificultat obligada: IV+
Llargària: 25+(20+25=45 metres)nosaltres no em el 1er. llarg.
Grau d’exposició: Baix
Grau de compromís: Baix
Aperturista:Joan Marc, Pedro, Pepe i Carles desembre 2010
Equipament: Equipada amb parabolts. reunions rapelables.
Material:  8 cintes exprés
Orientació: Sud
Data: 21.10.13

2on. Llarg IV  20m.
faig jo el segon llarg, amb un traçat molt maco i només amb un pas de V, però molt ben protejit i munto reunió i en segueix la Montse i el Santi.3er. Llarg V  25m.
El Santi m’anima a que continuí jo pel següent llarg a on podem veure el tram de la Savina que li dona nom a la via, encara que només es un V, es dret i molt vertical, segueixo però desprès de la 3a. expansió no ho veig clar i baixo.

Ara surt de primera la Montse que esta feta tota una fera i se’l treu molt be, els passos estant molt ben protegits encara que tot i així podem reforçar llaçant alguna savina, un cop el passo jo de segon veig tota la ganda que abans no havia vist, be la propera serà, segueix el Santi sense problemes, desmuntant la via,

un cop a dalt tots tres el Santi fa una foto de grup de tres i per uns instant contemplem les vistes tant maques que ens dona la Formiguera i algunes crestes que l’envolten, amb el riu Segre i la pantà de S. Llorenç de Montgai.


Descens:
muntem un ràpel fins la R1 de la Normal, per recollir els trastos i perquè les cordes no donen per mes i muntem un altre ràpel fins al terra i desfem el camí de pujada fins l’aparcament, un cop aquí anem a Sant Llorenç a dinar però trobem tancat i anem a Camarasa a on ens tracten molt be i dinem xerrant de les escalades que ja hem assolit i ens animem a continuar assolint-ne més anant fent de primers.
A sigut un dia genial amb uns amics amb molt de marxa.