dijous, 20 de maig de 2010

Monestir-Canal del Pou del Gat-Canal Plana-Serra Lluernes-Monestir


Aquest Diumenge ens decidim a fer una visita a la Serra de les Lluernes, que si ens sou seguidors ja us es coneguda, però aquesta vegada no pugem per l'Elefant, farem un altre variant i com veureu força interessant.

Itinerari
8,55 Km.  3h 32' de Moderat a Facil.
Circular Monestir de Montserrat, Camí dels Degotalls, Baixada dels Geperuts, Canal del Pou del Gat, Camí de l'Arrel, Canal Plana, Serra de les Lluernes, Camí Vell de Sant Jeroni, Monestir de Montserrat.


Aquesta vegada agafem el Cremallera de Montserrat de les 8:49 a Monistrol Enllaç i amunt, arribem a l'estació Superior aproximadament a les 9:12, quan arribem ens trobem amb un dia molt maco, amb un cel ras i un bon sol.
Fem la volta per la basílica com de costum, (hi havia molta gent, una congregació Marista, entre d'altres).
I enfilem via, direcció al Passeig de l'Escolania cap al principi del camí dels Degotalls.(a l'esquerra)


Inici Degotalls
Aquí a pocs metres del principi del camí, en el que anomenen els degotalls dels artistes, decidim seure en un banc de pedra davant la font dedicada a Sant Benet i Santa Escolàstica per esmorzar, envoltats de Monuments i Escultures plenes de Biografies i Historia dedicats als Artistes catalans, i a sota nostra la carretera d'accés al Monestir, amb el bullici de la gent corrent per arribar.
Un cop hem esmorzat continuem entre mig dels degotalls de les majòliques Marianes, passem de llarg el tram de l'esllavissada i la primera sortida del camí pel costat d'un pal elèctric va cap a la Roca Tirana i prenem la segona sortida la baixada dels geperuts (al cap de pocs metres arribaríem al final del camí sense sortida), anem seguint aquesta baixada i just l'últim revolt abans d'agafar les escales que porten a la carretera BP-1121, a la nostra esquerra veiem un torrent amb tot de marques de pintura (X), indicant que no es el camí a seguir.


Inici Canal del Pou del Gat
Doncs aquesta vegada si que es el nostre camí a seguir, trobant-nos de tant en tant marques de pintura blanques i també de grogues, aquí comença la Canal del Pou del Gat.
Un camí molt dretut ple de roques i plaques bastant grans dibuixades per les torrentades que tenim que anar superant bastant fàcilment.
Sense gairebé donar-nos conta, per lo entretingut del traçat del camí, arribem a un pas horitzontal entre roques, una mica més dificultós que superem sense mes complicacions, ajudats per una corda.
I, desprès d'una mitja hora arribem al final del Canal del Pou del Gat (865m.), trobant-nos amb el camí de l'Arrel PR-C19, molt ben indicat.


Inici Canal Plana
Nosaltres seguirem per la nostra dreta direcció a Can Maçana i al cap d'uns 200m., a la nostra esquerra tot just travessar un torrent i per la dreta d'una antiga carbonera, indicat amb una fita i una pedra amb una fletxa groga comença la Canal Plana.(cura perquè és fàcil de passar-se'l de llarg).
Comencem a caminar dificultosament per una bona pujada tossuda, vertical i constant fent zigazagues per alleugerir-lo una mica, tot entre mig d'un alzinar preciós i uns boixos impressionants, també vam trobar i fotografiar uns aurons grandiosos, l'alzinar es tant tupit que quasi no deixa entrar el sol, fins que quasi arribant a dalt de tot podem començar a observar els cims que ens envoltant.


Inici Serra de les Lluernes
Amb una mica més de mitja hora arribem al Coll de la Canal Plana (1.019m), aquí fem 10 minuts de descans, temps necessari per menjar-nos una taronja i continua ara ja caminant per la carena de la Serra de les Lluernes direcció al Cap de Mort.
Anem cap al Cavall Bernat o Dit Gros, sense deixar d'observar les zones i els cims, tot Tebes, Tabaida i Tabor i els cims del nostre entorn, Els Flautats, l'Elefant, La Prenyada, etc., que val molt la pena, quan arribem gairebé als peus del Cavall Bernat, puja un corriol marcat al seu peu amb una X groga, nosaltres i pujem fins dalt de tot des d'on podem observar la base del cim i la Paret del Diable, i els escaladors que preparen les cordades, des d'aquí d'alt on estem, al costat d'un pi, també si troba una placa amb un poema de Andreu Trias,que literalment i diu:


Tità d'ossada erecta
tibant, dessota el cel
m'has conquerit i t'he estimat
Anhels percaçat paraula idea
lliurats a l'envestida de la pensa
Asseguts a l'ara del convit
copsem la gegantina ossada,
un mut luteig de cel i roca,
angle de pau i porta
d'agradívol repòs
lluny de brogit
tresquera de muntanya
Grisos de roca nua
amb un ressò de cançons eternes
Andreu Trias
Inici Cap de Mort
Tornem a baixar pel mateix lloc per on hem pujat i continuem per la dreta cap al Cap de Mort que de lluny ja podem veure, anem caminant i abans d'arribar al Cap de Mort a la dreta marcat amb una simple fletxa groga comença un camí perdedor, que puja fins l'ermita de Sant Antoni, .nosaltres el passem de llarg.


Inici Camí Vell de Sant Jeroni
El mateix camí si l'anem seguint ens porta abaix, al mig del Torrent de Santa Maria, ara indicat Camí Vell de Sant Jeroni que anirem seguint per l'ombra dels seus arbres tot passant més endavant pel Pla dels Ocells, cruïlla important de camins, nosaltres seguirem sense cap problema direcció a la Plaça de Santa Anna, una altra cruïlla de camins important i davant nostra tenim Les Gorres, seguim transformant-se el camí de terra encimentat fins al Monestir de Montserrat tot travessant les pendents i impressionants escales del Pas dels Francesos que seguim recaragolant el torrent, fins superar les escales dels pobres i arribar a La Font del Portal.


Final Monestir de Montserrat

Aquí nosaltres agafem el Cremallera de les 13:35 fins a Monistrol Vila.Aquesta caminada força interessant i entretinguda te un recorregut tot just de 8,55 Quilòmetres i nosaltres hem trigat en recorre'ls unes 3 hores i mitja, esmorzar apart.
Crec que és una caminada moderada molt complerta i divertida que jo aconsello a tothom, i si us decidiu a fer-la aquí us deixo el track.
Siauuuuuuuuuuuuuuuuu