dimecres, 5 d’agost del 2009

Les Baumes Corcades-Guia.Cat Osona

image

Divendres, 02 Novembre, 2007

«Cal una bona conscienciació per gaudir de la muntanya»

Les vies ferrades fa molts anys que existeixen, però és gràcies a les de les Dolomites que en Josep Maria Parareda i la seva dona Maria Rosa Aregall van decidir que hi podia haver una via ferrada a Centelles i van oferir-se a fer-la. L’any 2001 van plantejar l’iniciativa a l’Ajuntament i al Centre Excursionista de Centelles i tothom s’hi va abocar; nou mesos després es feia el primer tram. La via ferrada de les Baumes Corcades es va inaugurar el 9 de febrer de 2003 i ja hi han passat més de vint mil persones.
CENTELLES | Josep Paré- Iolanda Martín-
El 2005 es va ampliar la via amb la realització el pont nepalí més llarg d’Europa (69 metres), i més endavant es va fer una ampliació del recorregut fent un tram cap a la Tosquera. Per fer la ruta de la via ferrada de les Baumes Corcades cal superar un desnivell de 330 metres, el recorregut total és de 2500 metres, dels quals 500 són equipats. La pujada es pot fer en 2h 30’ i el descens en 45’. Encara que gairebé tothom la pugui fer cal anar ben equipat si no es vol tenir algun disgust. La vista i
el recorregut valen realment la pena.
Quant neix la via ferrada?
Nosaltres havíem estat 11 vegades les Dolomites fent algunes vies ferrades. Allà hi ha ferrades de tots els nivells i com que aleshores teníem el fill petit podíem triar el nivell que necessitàvem. Aquí no hi ha les parets verticals de les Dolomites i un dia es van obrir unes vies d’escalada i per accedir-hi es van posar algunes escales i un cable, vam veure que anava bé que la feixa era molt llarga i que hi havia molta feina a netejar-la. Ens vam engrescar i vam tenir l’idea de fer una via ferrada buscant l’itinerari. La Maria Rosa i jo vam fer el projecte el vam portar a l’alcalde, Miquel Arisa, i ho va veure bé de seguida. I a través del consorci turístic Portes del Montseny es va portar a terme. Nosaltres vam fer parets i alçades i el centre excursionista els camins, fent la primera fase.
És molt cara aquesta via ferrada?
Entre tot no va arribar al milió de pessetes (uns sis mil euros), i no podem oblidar que parlem d’una insfraestructura molt gran. Sabem que vies més petites que la nostra han costat un grapat de milions de pessetes.
És de franc o es paga per passar-hi?
Aquí es gratuït però a Còrsega i altres llocs s’ha de pagar. Nosaltres creiem que ha de ser una pràctica gratuïta i que només cal una bona conscienciació perquè tothom pugui gaudir de les activitats de muntanya sense impediments. Aquí tots ho hem fet de manera voluntària allà hi ha empreses especialitzades per fer-les.
Per què es tan car fer vies ferrades?
Els materials que es fan servir s’han d’amortitzar si ho fa una empresa. Nosaltres fèiem servir els nostres materials i les nostres eines. També hi ha factors a tenir en compte com el fet de penjar-se a treballar per gust o per diners. Aquí no estan regulades com poden estar-ho a França i allà es demanen homologacions, assegurances, etc. No es permet dur l’equipament de seguretat propi i cal usar el que ells tenen per qüestió de seguretat perquè el seu està revisat i saben que respondrà.