dimecres, 3 de novembre del 2010

Circular des de Collbató pel Camí de les Bateries i el Camí de les Feixades

Aquest dilluns, 1 de novembre de 2010 i diada de Tots sants, decidim fer una caminada des de Collbató, a on podem aparcar el cotxe tranquil·lament a prop de l'Església de Sant Corneli.
Un cop ens hem equipat amb les botes, maquina de fotos, GPS i bastons per caminar, ens decidim a iniciar la ruta.
A les 8:00 en punt passem pel costat de l'església seguint el carrer Pau Bertran, i el GR-4 trobem un rètol que diu Sant Miquel-Monestir de Montserrat (3h), tot molt ben senyalat, seguim fins trobar a ma dreta una placeta a on agafem el Carrer Drecera, al cap de munt del carrer, a on s'acaba el poble i l'asfaltat, al Pujolet.


Al Pujolet 439m.
Aquí trobem una cruïlla de tres camins de terra, seguim rectes amunt pel del mig, en un principi pedragós,  és el camí de la Drecera dels Graus, que seguim perquè encara que es un camí molt vertical i de desgast te la seva gràcia en seguir i superar les lloses i giravoltes de roques.
Es una drecera força distreta i que pujant tossudament superarem en uns 40' sense cap més dificultat, podem observar a mida que pugem a diferents alçades el poble de Collbató, els seus voltants, el castell, l'ermita de la Salut, i l'autovia A-2.
A mida que anem  pujant trobarem un primer trencall a la dreta que porta a la Cova de la Codolosa que deixarem per un altre dia, seguim i al arribar a un bon rocallam trobem unes marques de pintura blanca que porten a la dreta cap a la drecera de Fra Garí, més vertical i dificultosa que la nostre, així que seguim passant  per un estret de roques a on quedem pràcticament encaixats i que anomenen el Petit Pas dels Francesos, continuem superant els entrebancs distrets del camí, fins trobar al nostre davant la Taca Blanca
                       Petit Pas dels Francesos             
La Taca Blanca
Aquí enllacem amb el camí Vell de Collbató, el nom més popular per això es el Camí de les Bateries o Camí Ral, tractant-se de l'antiga ruta medieval per pujar a Montserrat des d'aquesta banda de la muntanya, seguint el seu vessant meridional, que fins al segle XVIII, era un dels seus principals accessos. La instal·lació de canons per part de les tropes napoleòniques en punts estratègics del seu recorregut durant la Guerra del Francès (inici del segle XIX) li donà l'actual nom actual, amb les marques dels GR-5 I GR-172 que seguirem fins el final, estem a la zona típica d'escalada de La Costa Dreta, amb La Roca Llisa i La Roca dels Polls tot seguint el camí ara empedrat com a Camí Ral antic, a l'alçada de Les Voltes per la dreta ens trobem la Drecera de Fra Garí, el que fa que no quedi més remei que recordar-vos la llegenda.


                        Drecera dels Graus
Fra Joan Garí l'ermità que, induït pel dimoni, va deshonrar i assassinar la filla del comte Guifre, raó per la qual va ser condemnat a viure per sempre sota la forma d'una horrible bèstia.
                           La Taca Blanca                         
Que també s'ajunta amb el nostre que seguirem ara ja amb paral·lel del Torrent de la Font Seca o de Santa Caterina, que a poc a poc ens anirem acostant fins veure de ben a prop a l'altra banda la Font Seca i a pocs metres, quan el creuem pel Coll de les Garrigoses, aquest tram de camí es on va ser ubicada la bateria de nou canons, i així conegut com de Les Bateries.
                       Camí de les Bateries
Fou l'emplaçament triat pels soldats francesos el 1812 per situar-hi una bateria de nou canons, però un grup d'homes del poble que coneixien bé la muntanya estimbaren aquests canons de l'enemic penya-segat avall. 
                       Calçada del Camí Ral
Seguit travessem el Torrent Fondo, durant tot el camí podem apreciar els cirerers de pastor - Arbutus Unedu -, ara majoritariament només amb la flor, però igualment cridaner el color crema delicat, de la flor en forma de campanetes amb el verd intens de les seves fulles,  el  resseguint la Serra Llarga, a on ja trobem el Pla de Sant Miquel.

Montserrat a peu pel camí de les Bateries


Pla de Sant Miquel o dels Soldats
Aquí arribem amb la curiositat de veure pujar la boira pels Ecos de la Cova, regalant-nos unes imatges formidables dignes de fotografiar.
       Pla de Sant Miquel o dels Soldats
Ara seguim per la forta pendent cimentada travessant la bassa abans d'arribar a l'Ermita de Sant Miquel.
Son les 10:00 del matí i aquí a l'ermita de Sant Miquel i dins de la boira en un dia núvol ens rasarem sota el nou portxo i decidim esmorzar, desprès donem una volta rapida per aquest entorn i continuem baixant mirant pel camí la nova escultura en memòria del Pare Coll i Guitart del que ja us vaig fer cinc cèntims
Seguim avall passant la porta de Sant Miquel i el Càmping, i desprès de passar la Canal del Micos trobem a mà esquerra el camí que porta a la Miranda de Fra Joan Garí, continuem passant per davant de l'Estació Superior de la Santa Cova i tot seguit arribem al complexa benedictí de Montserrat.
                      Ermita de Sant Miquel
Aprofitem per anar a posar una espelma a la verge i entrar a la basílica, per si de cas i comprar un formatge de cabra sec amb un toc de romaní a les pageses abans de començar la tornada.
                La Basílica de Montserrat
Ara agafem el camí de la Santa Cova o del Rosari o també dit dels Misteris pels seus 15 misteris del recorregut fins la Santa Cova o de la Plata.
                  Camí de la Santa Cova
Anomenat així pel gran cost que suposà la seva construcció (a l'inici del s. XVIII), que ens portarà fins a la Santa Cova. Cal remarcar el gran valor artístic d'aquest quilòmetre i mig de recorregut, amb obres de Gaudí, Puig i Cadafalch i Llimona, i el valor simbòlic de la capella on es va trobar la Mare de Déu de Montserrat.
Durant el camí cimentat i esglaonat fins la Santa Cova apart de anar observant els 15 Misteris, també podem contemplar des del seus peus els cims de  l'agulla de la Creu 625m., El Pallasso 658m., i les Tres Torres 667m., abans d'arribar a la Santa Cova a la nostre esquerra molt ben senyalat comença el nostre camí a seguir de tornada.
              La Capella de la Santa Cova
El Camí de les Feixades
Ara de baixada pràcticament tot el recorregut travessant un munt de torrentades i canals fins arribar al tram anomenat de les Girades zizagegant les parets rocalloses fins una cruilla per on segueix el GR-6 direcció a Olesa de Montserrat i ens troba el Camí de la Quadra que bé del Pla de Sant Miquel.
        Les Girades del camí de les Feixades
Seguim endavant direcció Collbató, resseguint pel camí el Serrat dels Monjos fins trobar el Torrent Fondo o el Pas de la Barra, on veiem uns nois pujant entre mig dels  blocs de pedra desprès de superar un petit forat.
      El Pas de la Barra del Torrent Fondo
Nosaltres seguim ara resseguint  pel camí el peu dels espadats del Serrat de les Garrigoses, que giravoltant entre mig de corriols que porten a diverses vies d'escalada fins arribar a passar per sota mateix de la Cova del Salnitre, a nosaltres avui no ens dona temps de visitar, a més les entrades guiades es tenen que comprar a baix a l'esplai de  l'area de l'ermita de la Salut.
                               Les Garrigoses
Baixem els 220 esglaons direcció a l'aparcament de la Cova i en un revolt indicat trobem un corriol que fa de drecera fins l'aparcament de l'area de l'ermita de la Salut, i just passant pel darrera de l'ermita i pel costat de la carretera a la dreta comença un camí esglaonat de ciment i fanals que ens porta al passatge de la Salut darrera l'església on trobem un panell informatiu de cara a la muntanya de Montserrat, des d'on podrem identificar el recorregut que hem fet avui.
                       Ermita de la Salut
Collbató
Seguim i desprès de passar per dintre d'un túnel entre cases de poble sortim a l'esquerra de la plaça de l'església i només queda arribar al cotxe.


Avui em recorregut durant la circular 15,300 Km. en unes 5:30h. amb descansos inclosos, a estat una volta distreta de nivell moderat, senzilla per estar molt ben senyalitzada i amb unes vistes de serralades una mica diferents al que nosaltres estem acostumats observar i admirar, espero que us agradi el reportatge fotogràfic i que us ajudi a identificar el relat del camí i amb l'ajuda del track us atreviu a fer-lo. Ja em direu Siauuuuuuuuuuuu