divendres, 21 d’octubre de 2011

VF Teletubbies, Olmo-Soler i la Cast Urquiza-Olmo


Com arribar

Després del poble d'Àger ens desviem cap a Corçà. A la mateixa entrada al poble prenem la pista de la dreta que esta asfaltada, amb indicadors a l'ermita de la Pertusa i amb les marques de GR-1 (No seguir a l'esquerra aquesta pista baixa al pantà). Podrem aparcar al final de la pista, capacitat per a uns 10 o 12 cotxes.

Aproximació

A l’aparcament un petit plafó informatiu ens serveix de referència. Fem dos passos a la dreta del plafó i avancem de front per un estret i marcat caminal que s’obre davant nostre. Important no anar molt a la dreta, ja que prendríem el camí més ampla i de tornada, reconoxible per uns graons de fusta que baixant deprèsa i que porten directament a l’ermita.
Seguim cap a l'esquerra i aviat arribarem a un pas pel qual destreparem, amb marques de pintura amb un punt blanc i taronja i amb un retol de via ferrada.
Seguim descendint pel costat d’altes parets a la nostra dreta i amb un terra molt relliscos veritablament perillos, fins a trobar l'inici de la ferrada Olmo-Soler.
Des d'aquí ja és visible el final de la Teletubbies que puja per una estreta cresta.

Seguim baixant pel caminal resseguint la torrentada, però ull fem un petit gir a l'esquerra per buscar una cadena que supera un ressalt vertical (indicat fites).

El descens des d'aquí té més desnivell i rellisca molt més i passos equipats fins arribar al Pas de la Piula un pas encaixonat indicat amb un rètol (via ferrada). que tenim que superar per un forat com si sigues l’entrada d’una cova.
Superat el pas veurem una corda nuada i tres graons que pugen, a la nostre esquerra, esta anul·lat, els deixem enrere i aviat arribarem a l'inici de la Teletubbies i una mica més avall comença la Cast-Urquiza-Olmo.

VF Teletubbies

La via ferrada Teletubbies tot i ser un curt recorregut està equipat amb una gran varietat d'elements com graons, cadenes, preses artificials i fins a una escala que ens permeten superar una cresta que va estrenyent fins a arribar al peu de l'inici de la ferrada Olmo- Soler.
Es tracta d'un recorregut fàcil perfecte per l’iniciació, amb 4 ancoratges per tornar rapelant en cas de necessitat i on es poden practicar nombrosos passos de via ferrada mentre gaudim de les vistes al Pantà de Canelles.
Una via que pren tot el seu sentit si la encadenem amb la Olmo-Soler i molt simpàtica per iniciar els més petits, tant per les acolorides preses inicials amb detalls com llunes, estels, peixos, etc., com pels noms usats per batejar els diferents sectors, Tinky Winky, Po, Dipsy i Laa -Laa.
Per a la tornada tenim quatre opcions:
»Tornar pel camí de l'aproximació» Repelar per la ferrada (corda de 30 metres)
»Pujar per la ferrada Olmo-Soler que comença just al final de la Teletubbies. Veurem l'indicador i les primeres cadenes enfront a l'esquerra.
»Si teniu ganes de més podem baixar en direcció al pantà per buscar l'inici de la Cast-Urquiza-Olmo, un grup de companys si posen i al final s’animen i es convencen, això fa que acabin aconseguint superar també aquesta via i pujar aquesta ferrada catalogada com extremadament difícil. Al final enllaçarem amb la part mitjana de la Olmo-Soler.
VF Olmo-Soler

Recorregut

Aquesta és una via ferrada molt fàcil i entretinguda, el principal al·licient són les privilegiades vistes al pantà de Canelles ia l'Ermita de la Mare de Déu de la Pertusa.
El recorregut evita els passos verticals i exposats i transcorre en la seva major part per petites canals ben equipades amb cadenes.
La part més 'complicada' i exposada és la primera, un tram equipat amb cadenes que ens porta a la part frontal del cingle, on la via guanya en vistes.
Després de pujar diversos ressalts a la dreta de l'ermita, també equipats amb cadenes i algun esglaó, arribem al final de la via i al llibre de visites, amb llapis, maquineta i llibreta per deixar un missatge als equipadors .
Acabada la ferrada hi ha diverses alternatives per continuar gaudint del Montsec. Nosaltres aquí al peu de l'ermita decidim dinar aprofitant les impressionants i espectaculars vistes d'ocell al Congost, nosaltres desprès esperem a l'altre grup més experts, agosarats e intrèpids de part del nostre grup que a anat a fer la Urquiza-Olmo i marxem a casa.
També podem optar per recórrer la pista, que ja us vam explicar, del Congost de Mont-Rebei i la Cova Colomera.
Espero que agafeu la opció que més us convingui i ho passeu molt bé, Siauuuuuuuuuuuu.