dilluns, 1 de març del 2010

Monistrol de Montserrat-Turó del Marquès-Monistrol





Monistrol de Montserrat
Avui hem decidit fer un camí que desconeixem, ens preparem i sortim des del  cremallera on podeu aparcar el cotxe gratuïtament i pel costat de les taquilles del cremallera, hi ha una rampa que ens puja a la part del darrere per on hem entrat amb el cotxe a l'aparcament  i més a la dreta un camí senyalitzat cap al cementiri del poble, en un principi asfaltat, passarem per l'esquerra del cementiri i  continuarem pel PR-C19, rectes per una pista forestal,  vorejant uns horts encaixats al torrent de Les Escometes, entre mig del Rossinyol i Les Ànimes fins arribar a un trencall on podem optar per baixar a la font del baldiri, un brollador que treu aigua per entre les pedres i l'aboca al torrent, al seu voltant trobem un pont de fusta, una placeta per fer panxing i uns plataners.



Tornem al camí principal i continuem per una suau pujada sempre amb el torrent a la nostre dreta, fins trobar un trencall on podem observar mirant abaix una bassa i a toca d'ella i dins el torrent baixem per unes escales de gat i trobem la font de l'esclatarada.
Tornem al camí pujant per sota del Pinyó i davant de la  vinya del Plora i la del Boira, fins passar pel costat de l'entrada d'una propietat privada que és diu a cal vegetaria o Les Escometes, on es troba la font del mateix nom i que no veurem, i al cap de pocs metres travessem el torrent per passar a l'altre vessant per continuar pujant entre ziga-zagues fins trobar- nos amb una masia en runes estem al Piteu, aquí es una cruïlla on es troba un corriol que ve de la Carretera BP-1121 des del Bosc del Barça a l'alçada del revolt de la paella, és el camí del Piteu que baixa per la carena del mateix nom.

Aquesta antiga Masia es troba a  dalt d'un turó a 299 metres que domina les vessants del torrent de les escometes des d'on podem observar amb detall per on acabem de pujar i les Masies que no hem pogut veure abans, El Pinyó, Les Escometes, i per l'altre vessant el torrent del tortuguer que porta cap al Solei de la Barraca i a d'alt al fons podem veure el veïnat de La Calsina de Marganell. (Situada a l'antic camí de ferradura de Manresa al monestir de Montserrat, té l'ermita de Santa Anna, dedicada a la degollació de Sant Joan, construïda a l'any 1667, segons data que figura a la llinda del portal i arran d'un vot durant la pesta haguda durant l'any 1652, i encara que no és una parròquia, al seu costat poden ser enterrats els estadants de la masia, sembla que per un privilegi papal).

Continuem caminant ara per una baixada que ens porta a una cruïlla que enfilarem cap a l'esquerra, ( a la dreta continua cap al Solei de la Barraca), aquí mateix un cop encarats i a pocs metres a la nostre dreta surt un caminet ben indicat que porta a la font del Piteu.
Aquesta font es troba a la mateixa llera del torrent del tortuguer i sota un roure centenari, immens i preciós.



Continuem pel camí principal per sota de l'obaga de la Figa  i a pocs metres en el torrent del piteu, al cantó esquerra del mateix camí trobem la font de l'avenc de la dona morta amb una mica de bassa, tot seguit fem una petita pujada i a la dreta continua indicat el camí com el de les 9 fonts, per on seguirem.



Desprès d'uns quants revolts resseguint el tortuguer ara ja per l'altra vessant i passant per sota La Calsina i la vinya del Morlius, suaument anem agafant alçada, travessem el torrent de la font de l'alba i desprès de la pujada de la Cabrida arribem al pla de la Figuerota, a on i trobem indicat un corriol entre mig d'un pinar, que baixar fins el Solei de la Barraca, a l'alçada de la  Vinya del Pere Carli, i entre mig es troba la Font de l'Alba,  per aquí continua el camí de les 9 fonts.

Nosaltres continuarem per la pista forestal principal direcció a cal pinsà i el turó del marquès al cap d'un moment trobem un indicador que ens diu que estem al Badador de Montserrat on podem fer unes fotos espectaculars.



Continuem endinsant-nos per tot un seguit de bosquet de pins fins trobar una cruïlla que per la dreta va a trobar el camí del Solei per anar junts a sobre el Túnel de Bogunyà.
Aquí fa un clar amb una terrassa de pedres calcaries, son al voltant de les 10:00 del matí i ja portem dues hores caminant, decidim parar a esmorzar i recuperar forces.



Desprès de vint minuts continuem fins trobar un altre cruïlla de pistes forestals sense indicacions ni ròtuls i continuem cap a l'esquerra, al cap de 300 metres  trobem la font del Clot del Casalot, que es troba a prop en travessar el torrent dels abadals.
Veiem una petita construcció de difícil descripció amb uns  graons que baixant, suposem a la font que no fem perquè esta ple d'aigua.



Tornem al camí i continuem direcció Cal Pinsa i Cal Morralius per una forta pendent que ens portarà a passar per davant de cal pinsà, avui continuem rectes amunt fins la cruïlla que seguirem per la dreta fins arribar al Turó del Marquès de Castellbell 345m, es un turó encapçalat per una senyera  grandiosa i molt alta més alta que els pins que l'envolten i que podem guità des de ben lluny.



Des de aquí podem veure a sota La BaumaEl BorràsEl Vilar i El Burés formant Castellbel l iel Vilar
Aquí decidim tornar cap a casa refent el mateix traçat que hem fet  i fer la continuació passant per Cal Pinsa, Cal Colomer, Cal Morraliu, Sant Cristòfol i La Calsina formant una circular en un altre ocasió, son aproximadament les 10:45 del matí.


També podeu optar per arribar-vos continuant el camí fins arribar a l'estació de Castellbell i el Vilar-Manresa-Barcelona.


Quan arribem a casa son aproximadament les 13:00 hores.
una dutxa, un bon aperitiu i a dinar, fins la propera.


Mostra un mapa més gran


Planol de situació de l'Àrea del Turó del Marquès, Cal Pinsa, Turó del Morralius


2 comentaris:

Kesua ha dit...

Hola Josep M.
Felicitats! Una bona caminada i molt ben explicada.
Fa dues setmanes vaig fer una sortida d'investigació des de Monistrol per anar a trobar l'avenc de la Dona Morta (va costar però la vam trobar) i vam fer una circular fins a Santa Cecília.

Ens veiem!

Josep M.

Kimisades ha dit...

Per lo que puc veure, amb aquesta caminada es fet un tros del camí de les 9 Fonts, espero que la ressenya que et fer arribar, et segui útil.

Quim.