dissabte, 6 de febrer del 2010

Degotalls, Baixada dels Matxos i Camí de l'Àngel


Us recordeu d'aquesta foto?, aquesta vegada un cop explicat el recorregut pel conjunt monàstic de Montserrat i havent gaudit dels monuments als nostres il·lustres i observat les majòliques de les imatges de les advocacions marianes, continuaré relatant-vos la resta de la caminada que nosaltres vam fer.

Mapa del recorregut:



Anem cap a la Baixada dels Matxos
Sender PR-C19
Baixarem a Monistrol de Montserrat des de Montserrat seguint el camí dels degotalls i agafant la segona sortida del camí que trobarem a la dreta, es l'ultima i baixarem tranquil·lament observant el paisatge resseguint i vorejant pel camí les petites torrenteres que anirem trobant fins arribar a la Canal del Pou del Gat (ja un trencall que puja fins el Serrat de les Lluernes) per on baixarem a la Ctra. BP-1103, que ve de Can Maçana a trobar la Ctra. BP-1121 que ve de Monistrol, davant el peatge d'entrada a Montserrat.

Nosaltres un cop arribem a la Ctra. BP-1103, on trobem panells informatius del camí dels degotalls i del camí de Sant Jaume, la travessem mirant cap a Manresa, a trobar per passar pel estret pas del cantó dret, per on anirem seguint fins trobar el trencall a la dreta marcat a l'asfalt de la Ctra., amb marques blanques, vermelles i grogues.

Durant aquest recorregut hem pogut observar tota la carena de la muntanya, amb les seves impressionants parets i formes, però en aquest tram de Ctra., sobretot hem anat resseguint per sota molt a prop del Cavall Bernat i Sant Jeroni.





Un cop feta aquesta puntualització començem la Baixada dels Matxos, un corriol de pas estret que un cop endinsats en ell, no ens adonarem per on passem fins arribar pràcticament a sobre de Sant Benet.

Es un recorregut on els peus ressegueixent les ziga-zagues del camí, on anirem fent entre alzines, pins i sobre tot, Cirerers d'Arboç (Madroños) que a partir d'ara ens aniran acompanyant pràcticament tot el recorregut, aneu en compte si es el temps d'aquestes cireres (Octubre-Novembre) i en menjeu perquè el seu nom en llatí ja ho diu tot “Arbutus Unedo” només una.
Aquestes Cireres no són verinoses però més de 5 poden donar un bon mal de ventre.


Anem fent fins arribar a trobar la Ctra.BP-1121, un cop aquí s'ha acabat aquest camí; estem a l'alçada de l'antiga i en runes la Colònia Puig, us poso un enllaç d'un vídeo del you tube que he trobat on podeu veure el seu estat actual.


Enllacem amb el Camí de l'Àngel

Creuem al costat dret de la Ctra. que es ben ample, on ja podem veure be la torre del convent de Sant Benet (antic Hotel Marcet),  i el seu accés per on entrarem i a una cinquantena de metres, abans de l'entrada i aparcament del Convent entre mig del enjardinat trobem a mà dreta el començament del Camí de l'Àngel.



si voleu mes informació sobre aquest convent seguiu aquest enllaç (Castella).

Començem la baixada pel tortuós però divertit i entretingut camí, on si portem canalla s'ho passaran d'allò més bé, anem fent salvant trams amb graons de ferro clavats a la pedra i per trams amb pendents amb cables d'ajuda per baixar-les.(gens complicat).





Fins arribar al Olivar del Marcet on el camí es torna més planer encara que pedregós, ara anem caminant en pararel amb la Ctra. que desprès d'atravessar tota la Serra de Canfranc i el Coll de Canfranc, trobem l'encuny de Sant Lluc, i baixant uns pocs metres trobem una vegada més i última la Ctra BP-1121, la seguirem uns cinquanta metres avall fins veure a l'altre banda les marques blanques i grogues que ens obren pas entre els protectors laterals de la Ctra., per on continuem per una suau pendent fins passar per sobre el túnel del Cremallera de Montserrat, ja unes baranes per parar i badar una estona.

Continuarem i ens trobarem que el mateix camí ara s'ha transformat en part de l'antic Camí Ral que venia de Barcelona, que ens portarà fins davant mateix de la Ermita de l'Àngel del segle XVII, sobre un turonet,  emblanquinada i amb un campanar de paret.

Continuem ara pel carrer del Camí de l'Àngel fins arribar a la plaça de la Font Gran, centre de reunió, xafarderies i xarrades culturals i socials del poble i d'oci. (Bars).
I si ens queden ganes podem donar un tom pel casc antic del poble.
Al temps per fer aquesta caminada es d'unes dues hores en total des del Monestir, depenent de les parades en els degotalls per veure de prop els detalls i del pas de la marxa.



enllaç d'informació històrica de la vila

Breu Historia del poble de Monistrol de Montserrat
Els inicis històrics de Monistrol s'han de buscar segurament en un petit cenobi ( "monasteriolum") sorgit a recer d'alguna de les esglésies montserratines que Guifré I, el 888, va adjudicar al monestir de Ripoll, una de les quals era dedicada a sant Pere , titular de l'actual parròquia de Monistrol. És versemblant que la petita església de Sant Pere, del 932, tingués el seu origen en algun nucli d'ermitans format en aquest paratge des dels temps visigots.

La història i la vida de la població han estat sempre lligades a les del monestir de Montserrat, que va tenir la senyoria plena des de 1363, que el prior Jaume de Vivers va adquirir la jurisdicció al rei Pere III. Un prior montserratí anterior (Bernat Esquerrer, l'any 1317), per facilitar els pelegrinatges al santuari, havia fet construir el pont sobre Llobregat, de magnífica estampa gòtica i que va subsistir fins al 1939. Un altre prior, Ramon de Vilaragut, cap a 1340, va edificar el palau prioral de Monistrol, desfigurat en el transcurs dels temps i convertit avui en hostal i oficina bancària, tot i que conserva importants elements d'arquitectura gòtica.