dijous, 21 d’agost del 2014

Classe Magistral d'Estreps a la Balma de Can Solà




Zona: El Bruc

Data: dijous, 21.08.14


Avui havíem quedat amb la ..... per fer alguna via d'aquestes espectaculars, però el temps no ens a acompanyat gens i com jo tinc molt que aprendre tot i així hem aprofitat el matí, hem anat a Can Solà a on he après molt d'ella, tant de la seva tècnica com de la seva mentalitat d'escaladora, una crac, aviam si se m'enganxa algú de bo, a estat genial i he aconseguit molt més del que de mi mateix m'esperava, ara ja no val parar se'n van acabant totes les excuses. 


Història: (una mica d’història que ens a regalat al Jordi Comas)
Aquest lloc (com tots ) te la seva historia, antigament hi havien 2 itineraris de burins els quals transcorrien fins a una quarta part de desplom, però cap als voltants dels anys 70-80 van quedar obsoletes, nomes hi feien certes trobades el grup " amics del cavall" i cap a l’any 1984-85, en Marcel Millet en va portar aquí com alternativa als dies plujosos obrint 2 itineraris de travessia de bloc. Una curta per la part del mur fins a la mina i l’altre des de la font fins al final del replà plataforma …
Al cap d’uns mesos vam equipar les vies " com plou" de una dificultat de 6c més o menys, a carrac de M. Millet i en J M Alsina i la via " Pluja de cantos" de 7c la qual aquesta ultima hi vaig col·laborar.
Aquest itinerari va ser equipat més aviat obert per baix fent us de tècniques d’artificial " ganxos, ploms, pitons i altres estris " Aquests dos itineraris estan a la part esquerra de la balma mirant a ponent.
Desprès va passar a l’oblit fins que Joaquin Olmo va obrir 2 itineraris d’artificial, un dels quals va ser aprofitat per D. Tarragó per fer hi una competició d’escalada amb classificatòria, el primer tram i fins el final del segon tram.
Aquesta via va recta partint de la surgència, font a munt, posteriorment s’han obert o equipat varis itineraris més dins la balma.
Aproximació en cotxe:
per la A2 agafeu la sortida Montserrat, superat l'hotel del Bruc, primer veiem a la nostre dreta un trencall que porta a Can Maçana, nosaltres seguirem rectes per l'antiga N-IIa. en direcció a Sant Pau de la Guardia fins trobar l'entrada a la urbanització de Montserrat Park, només tombar veiem un petit espai a on hi caben 2 o 3 cotxes, aparcarem aquí.
Desprès a peu creuarem la carretera i anirem seguint la pista ampla i prou còmoda de caminar sempre pels trencalls a ma dreta fins arribar evident a la Balma de Can Solà.



Caracteristiques:
La Balma de Can Solà, es un indret espectacular, la balma té 120 m de llarg per una fondària màxima de 35 m i una alçada que arriba als 15 m., que segons sembla és la mes gran de Catalunya d’aquestes característiques. Per les seves parets i especialment pel seu sostre extraplomat discorren 10 vies de gran dificultat, constituint una zona d’escalada prou freqüentada pels escaladors montserratins, tot i que aquí la roca en lloc de conglomerat es una calcaria margosa.
Nosaltres avui només hem practicat amb la número 7 de la ressenya, muntant-la i des-muntant-la la ..... sencera fins la primera reunió i jo he fet 3 pujades, una fins el parabolt 4, una altre fins el 5 i una última fins el 7 a on comença el sostre ja completament volat, però per ser el primer dia crec que he avançat i molt, desprès en fet practiques en pujar per una corda fixa, amb el shunt per la ma i un matxart de pedal pels peus, tot plegat un cop superada les primeres angoixes dels meus desconeixements sobre pedals, molt divertit.



Participants.:

.....



Vies del Sector:
01 6b
02 7c
03 A2/Ae
04 Ae
05 ?
06 travessa de bloc
07 7a+/7c/Ae
08 travessa de bloc
09 ?
10 ?