diumenge, 23 d’octubre del 2011

Descens del Clot de la Sajolida i El Torrent del Pont



Fen una cervesa desprès de aconseguir fer el descens del 3 en Ratlla, vaig convèncer la colla per fer el Descens del Clot de la Sajolida i per no refredar-nos jo mateix em vaig encarregar de demanar i agilitzar el tràmit, amb la sol·licitud a punt en tres dies van enllestir el permís sense cap tipus d’entrebanc, això si amb totes les advertències de comportament i normes per escrit.

El Clot de la Sajolida, és un torrent equipat per fer-se rapelant, per això ens caldrà una corda, com a mínim de seixanta metres.
Nosaltres avui hem tingut la sort de comptar amb un bon sortit de cordes de diferents llargades, cosa que a agilitat una mica el nombrós descens dels participants.

Aquest torrent és un recorregut poc conegut, eclipsat per la ferrada de Les Dames, situada a la dreta o els torrents molt més coneguts com el Joc de l'Oca i el 3 en Ratlla, situats a la seva esquerra. 

Si el que us agrada és fer ràpel, en aquest traçat quedareu satisfets, ja que ni han bastants, uns 19 i de diversa alçada, a la vegada que podreu gaudir d'un entorn natural tranquil, amb unes immillorables vistes de la zona.
APROXIMACIÓ:
Per arribar a l'inici del descens, es té que prendre el camí del Pont, per la dreta de La Vinya Nova. Aquest sender ens farà prendre alçada ràpidament, i ben aviat només amb uns quants bofecs passarem a prop del Pont, podent observar l’arc natural, format per un enorme bloc caigut i encastat entre rocs, cal recordar que en aquest punt, finalitzarà el descens del Clot de la Sajolida i que desprès i passarem per sota. Després de caminar quasi una hora i sempre seguint les marques blanques, deixarem a la dreta el camí de la Cova de la Murdela.
Aquí aprofitem el solet per esmorzar i al mateix temps contemplar el nostre voltant.
Descens del Clot de la Sajolida-Inici
Tot seguit baixarem una mica per situar-nos en la llera del torrent, ara deixarem el camí que continua de pujada i solament ens caldrà seguir torrentera a vall. Ens quedant 700 metres de recorregut, un desnivell de 230 metres i una durada aproximada de 3 hores, depenent dels membres del grup.
Aquest descens no us deixarà decebuts superant infinitat de desgrimpades i resalts de totes mides per un encaixat engorgat en el que em pogut gaudir de Salamandres, cabres i una parella de Ballesters, entre d’altre fauna típica de Montserrat.


De sortida trobarem varis saltants de poca alçada, pero bastant continuats, fins arribar a un parell de salts més compromesos, on tindrem que fer servir l'enginy per no mullar-nos els peus dins les badines.

Després dels dos últims saltants en farem un de més curt, que tot seguit ens farà passar per sota d'uns blocs, en el mateix lloc on tenen la confluència, el torrent del Clot de la Sajolida i el torrent dels Bugaders.

Continuem el descens, sempre encaixonats dins del torrent.
Un dels llocs més bonics del traçat, esta format per estrets tobogans de roca polida i varies badines d'aigua.

Aquí trobarem una corda, a la qual ens podrem assegurar i així evitar de posar els peus en remull.

Aquest ràpel de 8 metres es l'inici de la part més espectacular del descens, amb 4 ràpels seguits de 13,12, 12 i 20 metres.
Si portem un parell de cordes de 60 metres podrem encadenar diversos ràpels.
Ara superem un nou ràpel prou espectacular.
Desprès de caminar uns metres ens trobem un altre ràpel de 16 metres.
Ultim tram del torrent, amb un parell més de badines i un ràpel de gran altura, a on podem demostrar tots la nostre habilitat de descens i per posar per les fotos de l’últim salt.
El Torrent del Pont
El torrent del Pont esta a continuació del Clot de Sajolida, així que l’enllacem passant per sota el Pont de roca gegant i continuem el descens per aquest altre Torrent.
No es tant espectacular, pero si divertit, per culminar un bon matí.

Aquest barranc no és molt transitat, però si que hi trobem passos equipats amb cordes fixes per poder-lo remuntar.
El primer ressalt al que arribem té la seva corda de nusos, però vam decidir muntar la nostra corda i baixar rapelant.
Seguim caminant per la llera i fem algun que altre desgrimpada,
algunes més curiosos que altres.
Ara un nou ràpel curtet també, i trepable d'una banda gràcies a l'ajuda d'un tronc, aquí se'ns creuen per damunt nostre un remat de cabres típiques de Montserrat, que ens tiren algunes pedretes.(a cubrirse).
Seguim caminant realitzant alguna desgrimpada i ja arribem a la part final, l'últim ràpel.
Aquest també està instal·lat amb una corda de nusos, per poder remuntar.
Ara ja ens queda res més que caminar una mica per la llera, fent un parell de ressalts molt fàcils fins arribar a aquest pas entre blocs.
També es pot fer per dalt, però la gràcia és passar pel forat.
Ja només queda una desgrimpada de res i de seguida serem a la llera seca al mateix punt on aquest matí hem començat a remuntar el camí del pont per començar l'aproximació.
Ja a l’aparcament quedem per anar a fer una cerveseeeeta ben merescuda, xerrar les jugades més divertides i curioses i foratitjar-nos per preparar la propera sortida.
siauuuuuuuuuuuuuuu


D'ACORD AMB LA NOVA NORMATIVA DEL PATRONAT DE LA MUNTANYA DE MONTSERRAT, EL TORRENT DEL CLOT DE LA SAJOLIDA, PASSA A ESTAR DINS DEL LLISTAT DE BARRANCS RESTRINGITS. PER MÉS INFORMACIÓ:
PER PODER FER AQUEST DESCENS, CALDRÀ DEMANAR UNA SOL·LICITUD COL·LECTIVA DE FINS A 10 PERSONES DIÀRIES AMB UN RESPONSABLE GESTOR DIRIGIT AL PARC NATURAL, ELS PERMISOS SOLAMENT ES CONCEDIRAN ENTRE EL 15 D'AGOST I EL 15 DE NOVEMBRE.